Színpadi hipnózis Magyarország legszórakoztatóbb hipnotizőrétől!

www.showhipnozis.comCopyright 2012.
  www.showhipnozis.com


A Hipnoterápia:

Nagyon sok régi dokumentum bizonyítja, hogy a hipnózis a legősibb terápiafajta, amelyet az emberiség felhasznált gyógyítási célokra. Így pl.: Krisztus előtti negyedik évezredből származó ékírásos emlékek már említik a hipnózist, amelyet a sumérok mint terápiás módszert alkalmaztak. Nézzünk most utána, hogy mi is a hipnózis és maga a hipnoterápia...

Már néhány ezer évvel ezelőtt a suméroknál különleges képzésben részesültek a paporvosok, akik hipnotikus szuggesztiós módszerrel igyekeztek a szenvedő, beteg embereket "gyógyítani" ahogyan tették azt később Indiában a jógik vagy a fakírok. Az egyiptomi Ebers papiruszokból az is kiderül, hogy paporvosok hipnotikus transz elérése végett arra kérték a pácienseiket, hogy nézzenek mereven egy csillogó fémlapra, ezzel megteremtették (a fixációs módszert), amelyet a hipnoterápiában mind a mai napig alkalmaznak.

A középkorban még az emberek egészen az 1500-as évekig a hipnózis segítségével elért gyógyulásokra nem találtak más magyarázatot, mint az isteni beavatkozást. Ekkor azonban megjelent a színen Paracelsus, majd őt követve több tudós, mint Mesmer, Braid, Bernheim és Breuer, akik elméleteket állítottak fel a hipnózis mechanizmusával kapcsolatban.

Azonban teljesen még napjainkban sem világos igazán a tudomány számára, hogy milyen módon működik a hipnózis. Megpróbálom néhány mondatban azért megfogalmazni azt, mi is a lényege:

A hipnózist végző személy (hipnotizőr), iránti extrém szuggesztibilitás kiváltott állapota, amely hasonlít az alvás állapotához, de abban a lényeges dologban azonban különbözik az alvástól, hogy az alany végig érzékeli a külvilági hatásokat, de a figyelme a szuggesztió révén a hipnotizőrre összpontosul. A páciens nem veszíti el tudatos énjét, csak a háttérbe szorítja a hipnotizőr "rábeszélő készségének" (szuggesztiójának) köszönhetően. Viszont ebben a pillanatban a tudatalatti énje a felszínre tör és ezt ki is használták már ősidők óta gyógyítási célra. Úgyanis ebben az állapotban a hipnoterapeutának lehetősége nyílik arra, hogy különféle érzelmi megrázkódtatásokat, szorongást, önbizalomhiányt, depressziót vagy valamilyen gyerekkori lelki sérelmet, szuggesztió segítségével töröljön vagy "átprogramozzon" a betegben.

Pl.: ebben az állapotban akár a dohányzásról vagy egyéb káros szenvedélyről is le lehet szoktatni egy beteget.

Sokan azonban abban is kételkednek, hogy őket hipnotizálni lehet. Pedig minden ember hipnotizálható.

Biztosan mindenki élt már át olyan pillanatot, hogy:

-távolba révedő tekintettel nézett ki az ablakon, és gondolatai egy bizonyos dolog körül forogtak

-egy érdekes könyv olvasása közben megfeledkezett arról, hogy hol van valójában

-elment kocogni vagy tornázni, és úgy érezte egy időre megfeledkezett minden gondjáról

Sorolni lehetne még az ehhez hasonló szituációkat, amelyek mind a hipnotikus állapot tipikus példái.

Viszont ezek a példák is mutatják azt, hogy a hipnózisnak több fajtája lehet. Van az ún. kondicionáló hipnózis, amely során olyan emlékképeket, viselkedési formákat ültetnek el az alanyban, amelyek segítenek mondjuk egy dohányosnak leszokni a dohányzásról.

Másik formája lehet pl. az ún. profilaktikus hipnózis, melynél az alanyt valamilyen jövőbeli helyzetre készítik fel. Ilyen lehet mondjuk az, hogy hogyan viseljen el egy sikertelen vizsgaeredményt vagy ha elbocsátják állásából. Főként önbizalomhiányos, flusztrált embereken segít ez a terápiás módszer.

Ezek mellett még hipnózis során akár előző életeinkbe is betekintést nyerhetünk. Ezt a fajta vizsgálódást elnevezték (regresszív hipnózisnak) Másik formája, amikor a páciens egy jövőbeli élethelyzetéről kap felvilágosítást, ez az ún. (progresszív hipnózis). A tudományos kutatások még egyértelműen nem bizonyították e kétféle jelenség létezését, éppen ezért a pszichiátria illetve pszichológia nem is alkalmazza, mint terápiás lehetőséget. De vannak olyanok akik eredményeket és érdekes történteket hoznak elő a jelenség hitelére nézve... Ki tudja? Döntse el mindenki magában mennyire ad ennek hitelt!

Sokan nem is merik a fenti hipnotizálási formát kipróbálni, mert még mindig él az a tévhit az emberekben, hogy a hipnotizőr a hipnózis során olyan dolgokra veheti rá az embert, amit éber állapotban nem tenne meg. Aki látta Woody Allen, A Jade Skorpió Átka című filmjét tudja mire gondolok. Azonban egy biztos: kísérletek bizonyítják, hogy nem hajt végre az ember olyan cselekedetet, amit éberen nem tenne meg. Nem kell félnünk attól, hogy kiszolgáltatott helyzetben olyat teszünk amit később megbánnánk.

Befejezésképpen nézzünk még néhány érdekességet a hipnózissal kapcsolatban.

Korábban bevett gyakorlat volt több országban is, hogy bírósági tárgyalások alkalmával egyes embereket hipnózis során vettek rá arra, hogy "színt valjon". Azonban néhány éve szakértői felülvizsgálatok azt igazolták több esetben is, (főként az USA-ban végeztek erre vizsgálatokat), hogy hipnózis során, sok olyan szuggesztív gondolat éri a pacienst, hogy hamis emlékképek kerülhetnek "fejébe" ami ahhoz vezetett több esetben is, hogy olyasmiről számolt be az alany, ami nem is történt meg. Csak a hipnoterapeuta erős szuggesztivításának köszönhetően, azt mondta az alany amit a terapeuta hallani akart. Emiatt napjainkban már egyik bíróság sem fogadja el egyértelmű bizonyítéknak az ilyen formán szerzett információkat.

Másik érdekesség, hogy már a 19. században is két brit sebész Braid és Esdaile a harctéri sebészet során felhasználta a hipnózist érzéstelenítésre. Kis hazánkban működik jelenleg is olyan magánklinika és fogászat, ahol hipnózist használnak fel érzéstelenítésként és végzik el a műtéteket vagy éppen a foghúzást.

Persze meg kell említeni a szórakoztató ipart is, hiszen nem kevés még napjainkban is azon illuzionisták száma, akik ún. színpadi hipnózist (tömegpszichózist), hoznak létre egy-egy mutatványuk során és így "csapják be" a nézőket.

Láthatjuk számtalan helyen és formában alkalmazzák a hipnózist, ami mutatja azt is mennyire fontos a szerepe az ember életében. Emiatt folynak még mindig olyan kutatások több helyen is a világban, hogy minél jobban feltérképezzék e jelenséget és alkalmazási lehetőségeit.